Öt nap Erdélyben

2022.05.04

Iskolánk diákjai 2022. április 10-14-e között a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának szakmai koordinációjával megvalósuló Határtalanul Program (Pályázat kódja: HAT-2019-01-0059) keretén belül egy csodálatos erdélyi kiránduláson vettek részt.

A magyar történelmi emlékhelyeket fölkeresve kb. 1500 km-t tettünk meg, Tóth Zoltán kíséretében, aki nem csak jelenlétével, de szakmai tudásával is emelte a kirándulás színvonalát.Utunk első állomása egy kalotaszegi kis község, Körösfő volt, ahol Péntek Laci bácsi, a Rákóczi Kultúregylet elnöke fogadott bennünket. Vezetésével meglátogattuk Vasvári Pál, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősének emlékházát, aki 1849. július 6-án, Kalotaszeg déli részén, a Gyalui- havasokban halt hősi halált. Itt lehetősége nyílt a gyerekeknek megismerkedni a korra jellemző fegyverekkel is. A körösfői református templom melletti Vasvári- kopjafát megkoszorúzva róttuk le kegyeletünket Kossuth őrnagya előtt.

Nap végén elfoglaltuk Ivómezején a száláshelyünket. Az étkezéseknél szerencsénk volt helyi ételkülönlegességeket kóstolni. 

Második nap az utunk Szejkefürdőre vezetett, ahol Obán Balázs, a Székelyföld és a székelység egyik legnagyobb ismerőjének sírját koszorúztuk meg. Sírjához gyönyörű székelykapu-soron át vezetett az út, amelyből az utolsó kapu az övé volt. Ezután Farkaslakára mentünk, Tamási Áron szülőfalujába. Az író sírjánál koszorút helyeztünk el, és beszélgettünk életének érdekes eseményeiről.

A napot a parajdi sóbányában és a szovátai sós tavak körüli sétával zártuk. A parajdi sóbánya csodálatos látványvilága magávalragadó volt. A gyerekek számára a legérdekesebb a Medve-tó volt, melynek formája felülnézetből egy kiterített medvebőrre hasonlít.

A harmadik napon Madéfalván jártunk, ahol megkoszorúztuk a Siculicidium emlékművet. Az emlékmű az 1764. január 7-én, a császári katonaság által védtelenül lekaszabolt 200 csíki és háromszéki székely vértanúnak állít emléket. A nap második felében a csíksomlyói Mária- kegyhelyet és a Csíki Székely Múzeumot látogattuk meg. A Csíki Székely Múzeumban a gyerekek korhű ruhákba öltözhettek.

A nap végén Nyerges-tetőn lévő honvédemlékműnél megemlékeztünk az 1848 - 49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó csatájában elesett székely hősökről. 

A negyedik napon a gyergyószentmiklósi városnézés után a Békás- szorost és a Gyilkos- tót kerestük fel. A gyerekek nagyon élvezték a szerpentines gyalogtúrát. A Gyilkos - tó mondáját az egyik tanuló ismertette társaival. Az időjárás azonban nem kedvezett számunkra, a befagyott tóból csak a fák csúcsa látszott. 

Kirándulásunk utolsó napján Fehéregyházára és Segesvárra látogattunk. Fehéregyházán megálltunk az Ispánkútnál, Petőfi Sándor feltételezett elestének helyén. A két település határában zajlott le 1849. július 31-én az un. segesvári csata. A csatát a gyerekek egy maketten is nyomon kísérhették. Az elesett honvédek emlékét őrző turulmadaras obeliszk, Petőfi szobra és a Petőfi Múzeum egy szépen gondozott parkban áll.

Ez az erdélyi kirándulás mindannyiunk számára felejthetetlen élményt nyújtott. Többségünk először járt külföldön és sokunk számára megdöbbentő volt, hogy a magyar történelemet, a magyar nyelvet nem korlátozza határ. 

Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el